Blogi - PITÄISIKÖ KYLÄILLAT TEAMSISSÄ KIELTÄÄ?
PITÄISIKÖ KYLÄILLAT TEAMSISSÄ KIELTÄÄ?
No ei tietenkään, mutta…
Laskeskelin ihan perstuntumalla, moniko kyläläinen osallistuisi kotikylältäni Teamsissä toteutettuun kyläiltaan. No luku oli murskaava eli prosenteissa ehkä noin 8%, kun luku vastaavasti livetapaamisessa olisi useita kymmeniä prosentteja.
Valitettavasti olemme monet kyläkehittäjät jotenkin jämähtäneet koronan aikaan, jolloin lähitapaamiset olivat mahdottomia. Introverteille aktivaattoreille on edelleen helpointa kutsua koolle väkeä istumaan ruutujen ääreen tuijottelemaan usein pelkkiä kirjain-palloja, kun vaikkapa huonot nettiyhteydet ovat esteenä oman livekuvan jakamiselle. Ja kaikilla ei ole taitoa tai halua edes käyttää sovelluksia keskinäiseen kommunikaatioon.
Kun tänä syksynä on ollut etuoikeus kyläasiamiehenä kohdata kylien ihmisiä ihan kasvokkain, ovat kyllä omat akut latautuneet. Jokaisen kyläillan jälkeen on ollut upea ja energinen tunne, kun väki on jakanut tuntemuksiaan ja ideoitaan vaikkapa oman asuinalueensa epäkohtien korjaamiseksi.
Luumäen kunta on hyvä esimerkki, kuinka asukkaiden osallisuutta lisätään menemällä kunnan johdon ja virkamiesten kanssa kylille kyläkeskusteluihin. Mennään siis kyläläisten luo eikä odoteta, että kyliltä ajellaan kunnan keskustaan. Tämähän on myös ilmastoteko!
Tästä on hyvä ottaa esimerkkiä myös muissa kunnissa ja erityisesti maakunnassa pyörivissä kymmenissä hankkeissa.
On tietenkin helppoa kutsua koolle Teamsissä kokoontuva rupattelupaja, mutta se ei koskaan korvaa livetapaamista, jossa aistii ilmapiirin ja voi kaikin aistein havainnoida ja tuntea ihmiset.
Ensi vuoden alusta aloitamme Etelä-Karjalan Kylissä tulevaisuustyön, jonka tavoitteena on yhdessä kuntien kanssa luoda kylille kylä- ja kyläturvallisuussuunnitelmia. Eikä niitä tehdä vain mapeissa pölyttyviksi papereiksi, vaan tarkoituksena on kylien arvon nostaminen osaksi alueen veto- ja pitovoimatyötä. Yhteiseen mukavaan urakkaan tarvitaan kyläläisten ja vapaa-ajanasukkaiden lisäksi myös kuntien apua, sillä kunnat voivat hyödyntää kyläsuunnitelmia omassa elinvoimatyössään.
Tavataan siis livenä kyläilloissa!
Tea Usvasuo, kyläasiamies
Lue myös muut blogimme blogisivulta
Comments